Pektiny v rakytníku: proč jsou tak prospěšné?

Plody rakytníku obsahují několik skupin ochranných látek (antiradiantů), které neutralizují radioaktivní prvky. Radioaktivní elementy působí agresivně na lidské tkáňě. Narušují stěny krevního oběhu, snižují srážlivost krve, aktivitu bílých a červených krvinek. K ochranným látkám proti radiaci patří právě pektiny.

Pektiny byly do nedávna pokládané za zbytečné látky, to se dnes zásadně změnilo. Po požití pektinů v čerstvém ovoci se tyto účinné látky aktivují. Díky ohromnému povrchu svých molekul na sebe váží soli radioaktivních i těžkých kovů. Pektin je mění na neškodné látky, které náš organismus následně vyloučí.

Při přítomnosti pektinů se zmenšuje či zastavuje vstřebávání olova žaludkem a tenkým střevem a snižují jeho obsah v kostech a játrech. Pektiny mají protinádorové účinky a současně stimulují činnost tenkého střeva. Neutralizují i další toxiny, které se tvoří v těle člověka a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Zajímavý obsah pektinů najdeme v těchto rostlinách: angrešt, bílý a červený rybíz (1,9–2,2 mg/100 g), malina (do 1,2 mg/100 g), černý rybíz (0,8–1,0 mg/100 g). Pro nás je zajímavé, že rakytník obsahuje vysoké množství pektinů (0,9–1,0 mg/100 g). Při zkoumání pektinů z rakytníku se ukázalo, že v něm najdeme velký počet volných karboxylových skupin s vysokou schopností jontové výměny a neutralizace těžkých kovů. Tato vlastnost rakytníkový pektin přiřadila k látkám vhodným pro prevenci u pracovníků v toxických výrobách. Taktéž bylo zjištěno, že v kyselém prostředí se absorbční schopnost pektinů snižuje a v zásaditém narůstá. Pektin z rakytníku dobře přitahuje a vylučuje olovo a rtuť, méně pak kadmium.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.